Уроци по английси език

Подкаст уроци по английски език за по-ефективно учене

Знаете ли, че можете да учите английски език с помощта на подкастове? 

Макар и все още малко познати в България, подкастовете придобиват все по-голяма популярност в последно време заради различните си приложения. Съществуват и подкастове, които могат да бъдат незаменим помощник на традиционните курсове по английски език. 

Какво е подкаст?

Подкастът е серия от аудиопредавания, които може да се слушат онлайн или офлайн. Представлява асинхронно радиопредаване, защото може да бъде слушан по всяко време. Това го прави по-удобен и все по-разпространен формат, в сравнение с радиото. Подкастът може да има един или няколко водещи, както и гости, и е изключително подходящ за образователно съдържание. Той може да е много ефективен като самообучителен курс по английски език. С него можете да учите навсякъде и по всяко време – докато пътувате, тренирате, ходите, готвите и т.н. 

Как ще ви помогне подкастът да научите английски?

Слушането е първият и най-естественият начин за учене на нов език. Дори и да сте напълно начинаещи, слушането на експертно съдържание на английски език ще ви даде добри основи. Повечето подкастове за учене на английски предлагат и текстовата версия на съдържанието, така че слушателите да могат да слушат и четат едновременно. Подкастът на английски помага за изграждането на умения за слушане и разбиране, заедно с ученето на нови думи и усвояване на произношението им. 

Правилно подбрани, подкастовете могат бъдат отличен помощник на традиционните курсове по английски език.

Ето и накратко няколко предложения за подкаст – уроци по английски, които биха били от полза на всеки, който учи езика:

  • Espresso English. В Espresso English ще намерите много курсове по английски, включващи лексика, фразеологични глаголи, произношение и граматика.
  • Adept English – целта на този подкаст е да помогне на слушателите си да говорят английски свободно чрез слушане.
  • BBC 6 Minute English – представлява серии от 6-минутни уроци по английски, включващи различни тематични дискусии.
  • English Plus Podcast – В този подкаст можете да намерите уроци по английски, подходящи за всеки – за всяко ниво на трудност и на различни теми.
  • Plain English – Подкаст със забавена скорост с цел по-лесно разбиране от всеки слушател. 

Повече информация за предложените подкастове можете да намерите в посочените линкове. Можете да намерите и още много други подкаст – уроци по английски онлайн, както и да си свалите някои за офлайн ползване. Изброените в статията могат да бъдат намерени в Spotify, чието приложение можете да свалите на телефона си. Имайте предвид, че безплатните подкасти най-вероятно ще съдържат реклами.

Как да използвате правилно подкастите с уроци по английски?

  • Избирайте подкаст – уроци по английски език, които максимално се доближават до вашето ниво. Ако посещавате курсове по английски, можете да подбирате темите спрямо текущите ви теми и съдържание.
  • Направете слушането на подкаст навик. Изберете ваше ежедневно занимание или момент от деня, когато можете да слушате поне по един урок по английски на ден. За някои от тях е достатъчно да отделите не повече от 10 минути.
  • Когато напреднете в усвояването на езика, можете да преминете от подкасти с изцяло образователна цел към такива според вашите интереси и хобита.
  • За най-добър ефект използвайте подкастите като част от обучението си, а не изцяло самостоятелно.

Не пренебрегвайте значението на традиционните курсове по английски език с преподавател особено ако сте начинаещ. Ако оставите ученето на английски изцяло на подкаст или на произволно намерено съдържание, трудно бихте могли да усвоите структурирано новия език и ефектът ще е минимален. Използвайте ги заедно с посещаването на курсове по английски език, при които сте водени от опитен преподавател. Така ще можете по-лесно да подбирате сами съдържанието, съответстващо на текущата ви учебна програма и да постигнете максимален резултат.

Полезни връзки:

Scroll to Top