Английски език

11 начина за учене на английски език вкъщи

1. Запишете се на онлайн курсове по английски език.

Започването на курсове по английски език, разбира се, е най-доброто, което можете да направите, ако искате да научите езика. Онлайн обученията в момента са по-достъпни от всякога. Затова, ако искате да усъвършенствате английския си и да използвате времето вкъщи пълноценно, записването на онлайн курсове по английски език е най-доброто решение за вас.

2. Четете книги на английски език.

За тези, които вече са учили английски и не са напълно начинаещи, четенето на книги на английски e чудесно допълнение към курсовете по английски език. Започнете с по-кратки книги, които да поддържат мотивацията ви. Ако сте по-напреднали, можете да преминете към класиките, които ще намерите безплатно тук.

3. Слушайте аудиокниги на английски език.

Аудиокнигите също са подходящи съдържание за учене на английски език, което можете да намерите лесно онлайн. Някои от тях, предлагат текстов и аудио вариант на книгата, така че да слушате и четете едновременно. Ето тук можете да намерите безплатни аудиокниги на английски, които предлагат и двете опции.

4. Гледайте уроци по английски в YouTube.

Разбира се, гледането на уроци по английски в YouTube във всички случаи е най-лесният и популярен начин за учене на английски вкъщи. Препоръчително при избора им е да се уверите, че се провеждат от истински учители по английски, както и че съответстват на нивото ви. 

5. Слушайте подкаст на английски език.

Слушането на подкаст е отличен начин да подобрите английския си, дори докато си почивате от останалите ангажименти вкъщи, без да се взирате в екрана. 

Съществуват много подкасти, създадени под формата на курсове по английски език за самостоятелно ползване. Как ще ви помогнат те и кои подкасти да изберете, вижте тук

6. Гледайте новини на английски.

Следенето на новини на английски от началото може да ви се стори по-трудно. Но ако започнете да го правите всеки ден, по 10-15 минути, ще започнете да разпознавате и научавате много нови изрази, които се повтарят често.

7. Слушайте музика на английски език и научете текстовете на любимите си песни.

Музиката, която харесвате може да ви помогне повече, отколкото очаквате в ученето на английски език. Неслучайно ученето и пеенето на песни се използва като метод и в традиционните курсове по английски. 

Изберете любимите си песни и научете текстовете им. Ако вече сте учили английски и не сте съвсем начинаещи, можете да използвате https://lyricstraining.com/.  

8. Наименувайте предметите около вас на английски с лепящи листчета.

Набавете си лепящи листчета, напишете и залепете английските имена на всичко, което ви заобикаля вкъщи. Голяма част от ученето е свързано с визуалната ни памет. За хората, които учат повече чрез очите си, този метод за обогатяване на речника дори е по-ефективен от писменото повтаряне на думите.

9. Използвайте мобилни приложения с уроци по английски.

Приложенията за учене на английски винаги са добър вариант за самостоятелно учене. Едни от най-известните са Duolingo, Busuu, Memrise, Babbel. Но можете да намерите и други, в зависимост от предпочитанията и нивото ви.

10. Играйте игри на английски

– Настолни игри. Ако обичате да играете бордови игри, можете просто да заместите българските им варианти с такива на английски.

– Компютърните игри също са добър вариант за учене на английски чрез развлечение. Можете да започнете с гледане на Twitch Tv, от където да изберете кои игри бихте играли.

11. Изполвайте форуми за учене на английски език

В последно време социалните мрежи почти изместиха форумите, но някои от тях все още функционират и се използват активно. Най-известният форум за учене на английски е Word Reference

Ако искате да намерите другите подобни форуми, използвайте следния метод за прецизиране на търсенето в Google:

  • Напишете в търсачката “*learn english* + forum”.
  • Заместете learn english с това, което искате да потърсите, в случай, че е различно.
Scroll to Top