английски език

Как да разбираме по-добре английски език, когато говорим с “English native speakers”?

След като прочетете тази статия ще разберете защо “слушането и разбирането” е толкова важно умение. Ще научите и за 2 често срещани причини, които могат да ви пречат да разбирате английски език пълноценно.

Но преди това – какво е native speaker?

Това са англичаните и много други народи, чиито “майчин” език е английският. Т.е. родени са в държава, в която официален език е английски. Но тъй като не съществува буквален превод на фразата на български, в тази статия ще използваме английският термин “native speaker”.

С нашите курсове по английски език ще научите 4-те основни умения, за да се изразявате правилно и свободно на английски език:

  • Слушане (Listening)
  • Говорене (Speaking)
  • Четене (Reading)
  • Писане (Writing)

Уменията могат да се разделят и на такива, с които “приемате” външна информация и такива, с които “предавате” вътрешна (ваша) информация. В разговор или четене вие не можете да контролирате информацията, която трябва да възприемете и разберете. Начинът, сложността и използваните думи за представяне не се решават от вас.

При писането и говоренето, от друга страна вие изразявате вашите мисли и имате “контрол” на информацията.  Вие решавате как да представите информацията, като се водите от опитът и вътрешното ви усещане.

Разделяйки по-този начин уменията по английски език можете лесно да разберете защо слушането (възприемането) е най-важното умение, което трябва да усвоите. То ще ви е нужно за научаването на всеки един чужд език и е нещо, което ще подобрявате цял живот. Не се изненадвайте, ако ви е трудно да чуете всички английски фрази по телевизията, радиото, телефона (особено, ако говорите с човек от друг континент – звукът идва със закъснение или връзката не е добра). Или когато се опитвате да разберете текста на някоя песен на английски език. Това са трудности, които изпитват всички хора включително и native англоговорящите.

Друг проблем, който ще срещнете при общуването си с native speaker са фразеологизмите. Например – “Behave yourself!” – това е фраза, не всеки native speaker разбира, но да не забравяме, че в английският език значението е според ситуацията. И точно това е за което трябва да следите – в каква среда сте и какво може да бъде значението. Така че, ако попаднете в ситуация, в която майка каже на непослушното си дете “Behave yourself”, е може би се досещате, че това означава “Дръж се прилично!”. За всеки начинаещ фразеологизмите могат да бъдат много фрустриращи. Но не се притеснявайте – те са нещо, което ще научите с практиката, а и много често зависят от географската локация, в която се намирате. Споменавайки география, няма как да не обърнем внимание на фразеологизмите специфични за определени акценти. Например, ако отидете в Австралия веднага ще усетите различното произношение на думите и разлики на използване според ситуациите. Ще чуете от много хора “G’day!”, което както се досещате означава “Добър ден!”. Друг пример е “stubby”, което се използва вместо “bottle of beer” (бутилка бира).

Как да се справите с тези проблеми? Просто слушайте как говорят местните. Ако ви предстои пътуване и ще учите/работите в чужбина – подгответе се за местния английски. Научете местните фрази. Започнете да гледате местните телевизии и много бързо ще се впишете в картината на местните “native” англоговорящи.

Този съвет може да се използва и в други ситуации. Ако започвате работа в голяма международна компания – следете и спазвайте бизнес жаргона на колегите ви. Ако учите в чуждестранен университет, внимавайте за термините, които колегите ви използват.

Ако искате и вие да отворите голямата врата към света, като се запишете на курсове  английски език, можете да го направите като се свържете с нас на:

  • Тел: 02 478 2000, 0887 486 808, 0884 434 020
  • Email: metiel@abv.bg.
  • Адрес: гр. София, бул. Скобелев №6 ет.2

Полезни връзки:

Scroll to Top