курсове по английски език

Какво можете да работите, ако владеете английски език? – Част I

Ако се интересувате от курсове по английски език, причината е вашата професионална реализация. Мотивацията за учене на език е най-вече свързана с желанието за започване на нова работа и кариерното развитие – в България или в чужбина.

Владеенето на английски език, както и уменията, които се развиват чрез ученето на езици са изключително важни и необходими за всеки в днешно време. Разбира се, съществуват и много професии, които не включват изискване за език. Но най-често това важи за ниско конкурентни длъжности, които не са особено добре платени, което ги прави недотам желани. Но дори и за тях важи правилото – кандидатът, който владее най-добре английски език е с предимство пред останалите. И това е напълно основателно и в правото на всеки работодател. Във всяка една сфера е възможно да се наложи работа с англоговорящи клиенти.

Ако наистина желаете добра професионална реализация и възможност за кариерно развитие, необходимостта от едно добро ниво на английски език във вашето CV е безспорна. Вместо да се мъчите с опити да намерите своята реализация, избягвайки започването на курсове по английски език, по-лесно за вас би било да го научите. Започнете да учите езика и постепенно да напредвате, докато постигнете достатъчно високо ниво за желаната професионална реализация. Можете да го правите и докато работите. Работата в англоезична среда дори ще ви помогне, позволявайки ви практикувате наученото.

Какво ниво на английски език ви е необходимо?

Отговорът на този въпрос е много относителен и се определя от желаната от вас работа, от работодателя и от функциите, които ще изпълнявате на новото работно място. И разбира се – от желаното от вас заплащане.

Търсещите работа, които владеят английски език се увеличават всеки ден. С което естествено нарастват и критериите за ползване на английски език. Колкото по-високо платена е работата, към която се целите, толкова по-високо ниво на английски език ще се изисква от вас. Най-желаните и трудните за заемане длъжности най-често са на ниво Мениджмънт и изискват свободно владеене на английски – писмено и говоримо. Това означава, че не би трябвало да имате затруднения в ползването на езика на професионално ниво. А наличието на сертификат за него несъмнено ще ви даде предимство. За да започнете работа в международна компания, най-вероятно и самото интервю ще се проведе на английски език.

За други длъжности английският, който ще ви бъде необходим може да се свежда до основни знания или провеждане на кратки и прости разговори.

Какви са професиите и длъжностите, за които владеенето на английски език е задължително?

За да ви вдъхновим и покажем, че ученето на английски език наистина си заслужава, в тази статия ще изброим и най-популярните професии, които го изискват. А за да ви ориентираме максимално добре, ще ги разделим на две части. На професии, за които се изисква английски от средно до високо ниво, и такива, които можете да практикувате изцяло и само благодарение на владеенето на английски, но на най-високо ниво.

Професии, за които се препоръчва от средно до много високо ниво на английски език

– Дигитален маркетинг специалист или мениджър

Има много и различни професии в дигиталния свят, към които можете да се насочите. За всички тях основно изискване е добро владеене на английски език. Дори и да не ви се налага да общувате с чуждестранни клиенти, технологиите, инструментите и софтуерите, които ще използвате го изискват.

– Специалист по Електронна търговия

– Собственик на онлайн магазин

Ако вашето желание е да се развивате в електронната търговия, английският език ще ви бъде от огромна полза. Благодарение на него ще можете да достигнете до много повече клиенти, от тези до които бихте могли само в рамките на България. Той ще ви позволи да използвате с лекота най-популярните международни платформи, в които да обслужвате клиенти от всеки край на планетата.

– Графичен, уеб, интериорен, 3D или друг тип дизайнер

Ако сте креативна личност и дизайнът за вас е  мечтаното поприще, имате голям избор пред себе си. Можете да избирате между професии като дизайнер за дигитални, уеб и печатни медии и издателства, интериорен дизайнер, 3D, Motion дизайнер и много други. За тях използването на английски език също е задължително, най-вече заради използваните софтуери и материали за обучение. 

– Програмист

Несъмнено една от най-високоплатените професии е тази на програмиста. Съществуват много и различни видове програмни езици, които можете да усвоите. Но в основата на всички тях стои английският език и без него разбирането на материята е невъзможна. Той е базов дори за започването на курс по програмиране и за усвояването на най-елементарната техническа терминология.

– Търговски представител

– Мениджър, Управител, Собственик (на фирма, магазин, заведение или друг тип организация)

В която и сфера да сте се насочили – IT, Маркетинг и реклама, производство и т.н. – търговските и мениджърските позиции са от ключово значение за функционирането на компаниите. Те предполагат активна комуникация с различни хора и бизнеси. А това прави добрият английски задължително условие и приоритет за всеки голям работодател.

Какви са професиите и длъжностите, за които се изисква основно владеенето на английски, но на най-високо ниво? Ще разгледаме във втора част на темата в следващата статия…

Scroll to Top