Курсове по английски

Когато цифрите говорят – защо точно курс по английски език, а не някой друг [1 част]

Надали чувате за пръв път, че английският език е един от най-разпространените в света. Надали за пръв път чувате от свой познат, че ходи на уроци по английски език или планува да направи тази инвестиция в себе си. Доста хора искат да усъвършенстват бизнес английския си за работа или за по-добра квалификация и възможност за развитие. Може да се опитате сами да подобрите нивото си, но курсовете по английски език са препоръчваният и доста по-сигурен начин за това. Други хора се опитват просто да подобрят разговорния си английски език, колкото да се оправят по време на пътуване в чужда страна. Независимо каква е причината е видимо, че тази реч е навсякъде около нас и непознаването и е сериозен дефицит в днешно време. Владеенето на английски език отдавна не е предимство, а е едно основно умение, което съвременният човек е добре да владее. Да, може да изберете и друг по-екзотичен език, който ви се струва интересен, но е добре човек да може да се разбира с болшинството от хората първо, а после да се специализира.

Дори да нямате такива наблюдения за английският език или познати около Вас, които да попитате, ние ще Ви представим някои данни, които убедително накланят везните точно към английския, а не някой от стотиците други езици.

След последващите представени данни сме убедени, че когато данните говорят, дори и критиците биха записали курс по английски език.

Колко широко разпространен е английският език?

За да отговорим на този въпрос нека първо да погледнем колко хора говорят английски език. С около 1,121 милиона говорещи английският е най-разпространеният език в света. Единственият доближаващ го е китайският език с около 1,107 милиона, но определено няма да Ви бъде полезен, освен ако не смятате да се ориентирате към Азия или работа с чужбина. За сравнение испански говорят 513 милиона души, френски – 285 милиона и руски около 265. (Източник: Ethnologue, 21во издание)

А колко хора всъщност са „native speakers (хора, за които английският език е първи или иначе казано майчин)?

Данните показват, че за около 378 милиона английският език е майчин. На тях определено не им е трябвало да записват курс по английски език, но за останалите 743 милиона „non-native speakers” (хора, за които английският е втори език), то това би било доста полезно. Щом четете тази статия на български, то Вие най-вероятно попадате към втората група.

След като засегнахме това разделение би било интересно да си зададем въпроса: „В колко процента от разговорите участват само „native speakers?.

Ако слушаме всички разговори, които се провеждат в света, всъщност разбираме, че само 4 % от тях включват само „native speakers“. Останалите включват поне един човек, за когото английският не е майчин. Може само да се надяваме, че е посещавал курсове по английски език, за да може да говори на равни начала с останалите. Замислете се как бихте се почувствали в среда, в която останалите владеят по-добре разговорния език от вас. Точно така – некомфортно.

Дори да забравим за момент формалното образование, нека проверим и колко от интернет потребителите използват английски език?

Английският език се явява убедително водещ при търсенията и като цяло използването му в интернет. Почти 54 процента от съдържанието е на английски език. Руският с неговите 6 процента е в случая далечното второ място. (данните се базират на 10те милиона сайта с най-много трафик според W3Techs (Historical trends in the usage of content languages for websites, W3Techs).

Ако тези данни все още не са ви убедили в ползите от това да запишете курс по английски език, то имаме още интересни факти и данни в следващата част.

Когато цифрите говорят – защо точно курс по английски език, а не някой друг [2 част]

Полезни връзки:

Scroll to Top