Курсове по английски език

Когато цифрите говорят – защо точно курс по английски език, а не някой друг [2 част]

В предходната част разбрахме, че английският език е не само най-говореният от хората, но и езикът, с който можем да боравим най-широко в интернет. Ето още няколко любопитни факти и данни, които могат да наклонят везните и да ви побутнат да вземете решение дали да запишете курс по английски език.

Курсове по английски език биха били особено полезно за хората, занимаващи се с наука, изследвания и най-вече технологии. Повече от 50% от техническите списания и регулярни издания са всъщност на английски език. (Източник Discourses of the Developing World: Researching properties, problems and potentials.)

В колко от всичките страни в света се говори английски език?

Английски език се говори в 118 страни в света. За сравнение арабският бива употребяван в 58, а френският в цели 53. Китайският, който бе втори според бройката хора, които го говорят, всъщност се говори само в 31 страни. Персийският в 29 и изненадващо немският в 28. (Източник: Ethnologue, 21st edition)

Нека сега да видим в колко от страните всъщност английският език е припознат като официален език.

Английският е разпознат като официален в цели 59 страни.

За сравнение ето останалите претенденти:

  • Френски – 29
  • Арабски – 26
  • Испански – 20
  • Португалски – 9
  • Германски – 6

Източник: Wikipedia

България не е една от тези страни и затова хората, които искат да овладеят до съвършенство английския език, могат да поставят тази основа като вземат участие в качествен курс по английски или като част от образованието си. Вече има и множество програми за чуждестранен обмен и временно посещение на друга страна, където можете да се потопите в среда на англоговорящи. Практиката е най-добрият метод за затвърждаване на наученото, дори да посещавате курс по английски език.

Добре, но колко точно думи ще трябва да науча, за да мога да използвам английския език ефективно?

Един „native speaker“ има речников запас от около 25-30000 думи, което е всъщност едва 4% от целия документиран обем в Oxford Dictionary. За сравнение един „non-native speaker“ има речников запас от около 2-3000 думи. Тази разлика може да Ви се стори стряскаща и обезоръжаваща, но не всички думи имат еднаква тежест. Учените Д-р Брент Кълиган, Джоузеф Филипс и Д-р Чарлз Брауни анализират обем от 273 милионa думи, използвани в говорим и писмен английски език, за да разберат кои сa най-често използваните. Те стигат до извода, че има едва 2800 думи, които всъщност покриват зашеметяващите 92% от целия обем на изследваните данни. Ако се замислите, това е едва 10% от речниковия запас на един „native speaker“. Това вече звучи съвсем реалистично и може да се придобие и затвърди успешно, ако посещавате уроци по английски език. Това би Ви позволило свободно да разбирате повечето писмена и говорима реч, дори във филмите и телевизията.

Надяваме се да сме Ви накарали да се позамислите. А ако още не сте взели ясно решение как точно да изучите английския език или се чудите къде точно се намирате в тази статистика, Ви предлагаме да направите нашия бърз тест за самооценка Тук.

За повече информация или за записване, моля, използвайте формата ни за контакти. Предлагаме курсове по английски език, които могат да Ви помогнат да вдигнете нивото си, независимо какво е то в момента. Насреща сме за вашите запитвания. До скоро!

Полезни връзки:

Scroll to Top