Английски език

Предимствата на владеещите английски език или на т. нар. билингвисти

Все повече хора учат английски език като втори език. Увеличават се и хората, които учат повече от два езика. Но знаете ли, че всъщност владеенето на английски има много повече от всеизвестните предимства?

Т. нар. билингвизъм или владеенето на два езика има редица доказани положителни ефекти. Както знаем езиците са полезни най-вече в сферата на образованието, кариерата и социалния живот. Но всъщност високото ниво на английски език може да има полза дори за здравето ни.

Какво изпускате, ако сте от хората, които владеят само родния си език? Вероятно и без да знаете втори език, бихте могли да се справяте с предизвикателствата на живота сравнително добре. Но владеенето на английски език на добро ниво би подпомогнало значително всеки един аспект от живота ви.

Доброто ниво на английски език ще ви помогне да имате по-високи постижения в ученето.

Учащите – деца и възрастни, които владеят два езика показват много по-добри резултати в усвояването на нови знания и умения. Противно на повърхностните очаквания, че децата „билингви“ би следвало да имат затруднения в училището. Всъщност учениците и възрастните – учащи, които вече владеят два езика, имат много по-добри когнитивни способности, които им помагат в ученето. Такива са например – по-добра способност за концентрация, развити умения за мултитаскинг, по-добра памет, по-богати умения за учене. Хората, които говорят два езика имат повече познания за различните култури. Те умеят да свързват новите информация и знания с живия опит по-добре от останалите. Хората, знаещи два езика доказано учат нови езици по-лесно от останалите. Много малка част от по-известните изследвания, доказващи тези данни са:

Кариера

Колкото повече езици владеете, толкова по-добре за вашето CV – това е ясно за всички ни. Сигурни сме, че не е нужно да ви убеждаваме, че владеенето на английски език ще ви донесе единствено ползи за кариерата ви, независимо от това на каква възраст сте. Просто хората, които владеят английски имат по-голям избор за работа и печелят повече от останалите, владеещи само родния си език.

Социален живот

Владеенето на английски език разширява вашите хоризонти и стопява бариерите между вас и останалия свят във всяко едно отношение.

Способността да се разбирате с всеки англоговорящ по света ви дава много нови възможности. Нови места, на които можете да отидете, нови хора, с които да общувате, както и по-голяма увереност в собствените възможности. Ако владеете английски език, вие знаете, че можете да се справите с различни ситуации навсякъде в света.

Здраве

Съществуват различни проучвания доказващи връзка между двуезичността при хората и по-доброто ментално здраве. Използването на поне два езика на добро ниво играе важна роля за мозъка. Според проучванията в областта двуезичните хора живеят по-дълго и по-задоволителен живот. Доказано е, че билингвизмът удължава живота на човешкия мозък. Той остарява по-бавно и появата на Деменция и на други симптоми на Алцхаймер при тях е забавена. Ето малка част от научните статии в подкрепа на тези твърдения:

Бихте ли могли да се възползвате от предимствата на билингвизма? 

Учили сте английски език отдавна, недостатъчно или просто сте спрели да го практикувате?

За хората „билингвисти“ е характерно, че те владеят и използват и двата езика на високо ниво. Но ако в момента сте на начално ниво, никога не е късно да запишете курсове по английски език и да подобрите нивото си. Не е задължително да сте родени в семейство с два езика или да учите английски език от най-ранна детска възраст, за да постигнете достатъчно високо ниво. Независимо от възрастта, все още може да подобрите способността си да използвате английски език. Може да включите в ежедневието различни навици и дейности, изискващи английски. И с практиката си да внесете тази новост в живота, която може да бъде приятна, развиваща и полезна. 

От къде да започнете? Най-лесната стъпка за начало е да се запишете на нашите предстощите курсове по английски език! Очакваме ви.

Полезни връзки:

Предстоящи курсове в Met School

Проверете нивото си безплатно онлайн

Свържете се с нас

Scroll to Top