английски език

Какво ви спира да научите английски език достатъчно добре?

Владеете ли английски език достатъчно добре? Ако, отговорът е “не” – какво ви спира да постигнете желаното ниво и да получите по-добра работа, повишение или друго ваше желание?

Ученето на английски език може да бъде трудно занимание, когато не го правим по правилния начин и с правилната нагласа. Замисляли ли сте се защо за някои хора ученето на чужди езици е приятно, а за други – непосилно? Защо казваме, че на някои хора ученето на езици им се “отдава”, а на други – не? Най-съществената разлика между едните и другите в повечето случаи е нагласата. Подходът към посещаването на курсове по английски език, както към ученето и посещаването на всяко друго нещо. Защо това е така?

Всички сме чували теории, свързани с позитивното мислене и сбъдването на желанията ни без да полагаме особени усилия. Нямаме намерение да ви убеждаваме точно в това. Но знаете ли, че всъщност връзката между очакванията и резултатите от ученето е доказана?

Един от най-известните експерименти, които го доказват е на учените Р.  Розентал и Л. Джейкъбсън. През 1969 г. те установили, че постиженията на група ученици, избрани на произволен принцип, са пряко свързани с очакванията на техните учители към тях. На учителите им било обяснено, че учениците в тази група имат забележителен интелектуален потенциал. В същото време те преподавали и на друга група ученици, със същите характеристики. Но за тях им било обяснено, че трябва да очакват много по-слабо представяне от това на първата група. След края на експеримента учените установили, че именно нагласите на учителите към учениците от първата група довело до значително по-високите им резултати им в сравнение с тези на втората група. Разликата била само в учителските очаквания към учащите.

Това явление се нарича Ефектът на Пигмалион. Името му е заимствано от древногръцка легенда за Пигмалион – скулптор, който се влюбва в собствената си скулптура Галатея. Той моли боговете да ѝ дадат живот и тя се е превърнала в истинска жена. По-късно името “Пигмалион” е използвано и в пиесата “Моята прекрасна лейди” на Джордж Бърнард Шоу. Тя разказва за бедна цветарка и професор, който се заема с коригирането на жаргона ѝ и обучението по етикет. Изводът, който прави авторът е, че “Разликата между истинската дама и обикновената цветарка от улицата не е в това как се държи тя, а в това как се отнасят към нея.”.

Английски език

Ефектът на Пигмалион също се използва и като синоним на т. нар. Самоизпълняващото се пророчество. Според него, когато вярваме в дадено нещо, дори и да е грешно, ние се държим по начин, който накрая води до потвърждението му. Съществуват много примери в подкрепа на това твърдение. Най-известният от тях е фалитът на много американски банки 1929 -1930 г., в следствие на слух за предстоящ фалит. Това естествено води до паника сред вложителите, които изтеглят всичките си средства, което накрая води до фалит.

Съществуват и други проучвания и примери за връзката между нашето отношение и изходът от ситуацията. Осъзнавайки тази си способност, всеки човек е свободен да направи своя избор – дали ще постигне желания успех или не. Така стоят нещата и с ученето на английски езикдали ще постигнете успех или не зависи изцяло и само от самите вас. А ако търсите курсове по английски език, с които да го направите достатъчно бързо, ефективно и достъпно – в езикова школа Met School of English ще намерите точното решение!

Полезни връзки:

 

 

Scroll to Top