Курсове по английски език за възрастни

Защо английският език се е превърнал в международен език?

Ако сте се чудили защо английският език се е превърнал в най-използвания международен език, то в следващите редове ще разберете причините. Най-бързият отговор на този въпрос, е че английският език е основния език на който се извършва световната дипломация, търговия, пътнически летателен контрол и се публикуват академичните научни статии. Но това не винаги е било така. През 19 и 20 век основният международен език е бил… френски. Как се е стигнало до това френският език да бъде изместен?

През 16-ти век Англия започва да създава своите колонии отвъд океана, така че през 18-ти век вече се говори за велика Британска Империя. Въпреки че по това време и други държави са имали колонии в Северна Америка, много от тях са били загубени от вече формиралите се Съединени Американски Щати, които са били населявани главно от емигранти от Европа. Голяма част от тях са били англичани, но е имало и германци, датчани, испанци и др. Преди периода на първата световна война, в САЩ вторият най-разпространен език е бил немският. В следствие на войната обаче използването му е намаляло заради асоциацията, която хората са правили с Германия.

След обявяването на независимостта на Америка, Британската империя е продължила да създава нови и нови колонии – Австралия, Африка, Индия, Канада, Нова Зеландия и други. След Първата световна война 1/4 от земното кълбо и 1/5 от цялата популация на Земята е била под английско владение. На много от  тези места е имало английски заселници и английският език се е превърнал в доминиращ език, замествайки други „местни“ езици, но е имало и земи, в които английският се е използвал само от местната администрация. Това направило така, че английският език да се смята за „по-престижен“ спрямо местните езици.

С настъпването на 20-ти век и Първата световна война, САЩ вече се е откроила като голяма икономическа и индустриална сила. След края на войната Версайският мирен договор е написан и на английски език (а не само на френски). Това е един от моментите, в които английският език е бил признат за глобален дипломатически език. Но истинското утвърждаване става след края на Втората световна война, когато Америка „излиза“ от войната като световна супер сила.

Голяма роля за налагането на езика след това имат развитието на технологията и налагането на „западния“ начин на живот – американски филми, музика, култура, и разбира се де-факто „победата“ в  студената война със СССР. С тези последни събития английският език вече не е само дипломатически език – „de facto global lingua franca“, а се превръща в език, на който много жители на земята са „изложени“ през целия си живот. Различните граждани на държави го използват при своите пътувания и комуникацията си в чужденци. В последствие езикът е заложен като втори задължителен език в много училища по света.

Ето как английският език е взел своето доминиращо място в съвременния живот на всички ни. Както знаем, това и прави и ученето му толкова разпространено и необходимо за всеки от нас. Интересувате ли се от курсове по английски език? Вижте нашите предстоящи обучения тук.

Scroll to Top