английски за деца

Английски за деца у дома

Информация относно нашите курсове по английски език за деца и ученици можете да намерите тук >>

Все повече родители осъзнават необходимостта от ученето на чужди езици и най-вече на английски още от ранна възраст. Колкото по-рано един език бъде представен на вашето дете, толкова по-естествено и постепенно ще бъде приет и усвоен от него.

Много родители не знаят как да започнат с преподаването на английски за деца – на каква възраст и с какви методи. Специалистите в областта са на различно мнение относно това коя е най-подходящата възраст за започване на чуждоезиково обучение. Учениците могат да посещават курсове по английски език за деца, както и да учат езика в училище. Но по-малките деца, на възраст до 6-7 години, имат различни способности и потребности, когато става въпрос за учене. Ученето при тях се осъществява по-скоро като част от ежедневните дейности и разговори, и най-вече под формата на игра.

Всеки родител има възможността да развие и изгради основни знания по английски език вкъщи. В тази статия ще ви помогнем с основни насоки как да започнете да „преподавате“ английски език за деца у дома. Разбира се тук „преподаването“ има съвсем различен от този в училище характер. За най-малките деца, на които английският език не е роден, ученето първоначално цели постепенно запознаване и въвеждане в него, както и подготовка за същинското обучение на по-висок етап в бъдеще.

Преди да започнете с ученето на английски за деца у дома, е добре да вземете предвид следните неща:

 • На първо място – очаквайте от детето си реалистични резултати, адекватни за възрастта му. Ако поставяте прекалено високи цели и изисквате повече от възможното, можете само да му навредите и да откажете както себе си, така и него.
 • Доминиращият език за вашето дете винаги ще бъде родният език на членове във вашето семейство. Съществува и т.нар. многоезичност или двуезичност, когато вкъщи се говори на два или повече езици. Тогава детето ви има възможността да възприеме повече от 1 език като роден. Най-честата практика е всеки родител да говори с детето с неговия роден език.
 • Децата са способни да учат езици най-вече, когато заобикалящата среда за тях е спокойна, комфортна, интересна и забавна.

Тези три основни принципа ще ви позволят и помогнат да приложите нашите основни съвети и препоръчани упражнения по английски език за деца у дома. А те са:

 1. Играйте игри на английски за деца.

Както знаем, децата обожават игрите. Ако искате детето ви да започне да харесва нещо, накарайте го да играе с него.

Пример за игри: „Намери този цвят!“, „Какъв цвят е това?“, „Коя е тази дума?“ и т.н.

 1. Използвайте различни житейски ситуации, в които можете да откривате различни обекти и техните наименования на английски – например, когато подреждате вкъщи или пазарувате в магазина.
 2. Пейте песни на английски за деца.

Използвайте детски песнички за усвояването на основи думи и понятия – за букви, цифри, цветове и други. Ето и няколко примера, който лесно може да се намерят онлайн:

Можете да подберете различни песни, в зависимост от възрастта на детето.

 1. Гледайте детски филмчета на английски, без дублаж на български. Когато детето изпитва интерес към филмчето и героите, то се старае да ги разбира и имитира. Така повтаряйки реплики и фрази на английски, учи лесно и без особени усилия от негова и ваша страна.

Кои са най-подходящите теми за „преподаване“ на английски за деца у дома?

 • Числа – постепенно усвояване на числата от 1 до 10, от 10 до 20, от 20 до 100.
 • Цветове.
 • Прилагателни (голям – малък, висок – нисък и т.н.).
 • Играчки.
 • Дрехи.
 • Животни.
 • Храна.

Дори и да не владеете английски език перфектно, не се притеснявайте – това не е от основно значение. Най-важното в упражненията по английски за деца у дома, е вашето желание, ентусиазмът, който предавате на детето и това да не спирате да го насърчавате и поощрявате в ученето на новия език. Бъдете търпеливи и след време ще се убедите, че усилията, които сте положили са си заслужавали и дават своя резултат.

Ако търсите курсове по английски език за деца и ученици, можете да намерите повече информация на този линк.

Scroll to Top